Tez yazım aşamaları yazının daha profesyonel ve kurallara uygun şekilde yazılmasına yardımcı olur. Peki tez yazım aşamaları nelerdir? Lisansüstü öğretim gören öğrencilerin hazırladığı tez yazılarının, öğretim gördüğü üniversitenin tez yazım kurallarına uygun şekilde oluşturulması gerekir. Her üniversite yada bölümün kendine ait bir tez yazım kılavuzu vardır. Giriş, başlık, alt başlık, kaynakça gibi düzenlemelerin bu kılavuza uygun şekilde ulaştırılması gerekir.
Tez hazırlama nedir? Tez hazırlama, ön lisans, lisans programlarında son sene yazılan bilimsel verilere dayanan bir yazıdır. Daha önce yazılmış olan tez yazılarından bilgiler toplayarak ve kaynakçasının da yer alan alıntıların taranmasıyla tez konusu için kapsamlı bir araştırma yapmak mümkündür.
Tez yazım sürecinde geçerli olan bile hazırlık aşamaları aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Tez konusunun belirlenmesi
- Detaylı tez araştırması ve kaynak taraması
- Tez yazım planı
- Tez için balık ve alt başlık oluşturma
- Hipotez kurma
- İntihal araştırması
- Tez gönderimi
- Onay almış olan tezin savunması yazılması
İlgili bu hazırlıkların her bir aşamasında kişi detaylı araştırma ve
Hazırlama aşamaları, farklı eğitim programları kapsamında öğrenim gören öğrenciler için çok önemlidir. Görülen eğitim sonucunda kurumların talep ettikleri önemli projeler için hazırlığın kusursuz şekilde tamamlanması şarttır. Bilimsel yöntemler aracılığıyla tüm detayların titizlikle ele alınması gerekir. Tez hazırlama aşamaları nelerdir sorusu ise birçok öğrencinin merak ettiği bir konudur.
Lisansüstü eğitim alan bütün kişiler, aldığı eğitime karşı uzmanlığını gösterebilmek amacıyla tez yazarak kendilerini ispat etme durumundadırlar. Tez yazmak genel olarak zorlu bir süreç olsa da kişi kendine uygun konu seçerek ve bilimsel veriler ışığında kapsamlı araştırmalar yaparak tez yazma sürecini daha erken bitirebilir.
Yüksek lisans tezi yazdırma sürecinde öncelikli olan hipotezin konu ile ilişkili olup doğrudan yansıtmasıdır. Tezin değerlendirmesini yapan hocalar hipotez yani tez cümlesinin konuyu vurgulayıp konu ile ilişkisini değerlendirir. Ayrıca başlıkların ve alt başlıkların tez yazısında başarılı şekilde ele alınıp konunun daha hızlı anlaşılmasına yardımcı olması gerekir.
Tez de yer alan alıntılar ve atıfların tez yazım kurallarına uygun olarak uygun yerlere yerleştirilmesi gerekir. Tezde kullanılan resim, tablo, grafik gibi görsellerin tez konusunun bütünlüğünü sağlamak için kullanıldığını söylemek mümkündür. Bu şekilde tezin konusu bilimsel veriler ışığında daha basit şekilde anlaşılır.
Bir Tezin Aşamaları Nelerdir?
Tez yazma süreci genel olarak tez konusunu seçilmesi, konunun araştırılması, hipotezin kurulması, geçici plan ve kaynakça oluşturma gibi aşamalardan oluşur. Bu aşamalar tez yazma zamanına uygun şekilde yayılarak kapsamlı bir çalışma ile ele alınması gerekir.
Tez için kapsamlı bir kaynak araştırması yapılır. Bu araştırma sürecinde tamamlanmış tezlerin kaynakçalarından yararlanılabilir. Araştırma sürecinin bitmesi sonrasında geçici bir tez planı örneği oluşturulur. Bu tez planında üniversitenin koymuş olduğu tez yazım kuralları, başlıklar ve ara başlıkların detayları ele alınır.
Tez yazım kurallarına uyularak hazırlanan tezin teslim edilme adımı öncesi intihal kontrolünün yapılması gerekir. Tezde özgün cümleler kurarak, alıntı ve atıflarla hipotezin ele alınması gerekir.
Tezi tamamlayıp kaynakça, başlık, hipotez gibi önemli unsurlara göz gezdirdikten sonra tezin teslim edilmesi gerekir. Tez değerlendirilip onay aldıktan sonra son aşama olan tezin savunmasını yapma aşamasına geçilir.
3 Ayda Tez Yazılır Mı?
Üniversite tez hazırlama sürecinde kişi detaylı ve profesyonel bir çalışma ile kısa sürede tez yazabilir. Bunun için doğru tez konusunun seçilmesi, tez yazımına başlamadan önce ilgili tez yazım kurallarının world şablonuna uygulanması, yazı öncesi bütün başlıkların ve alt başlıkların oluşturulması gibi pek çok püf nokta söz konusudur.
Bir Tez Kaç Bölümden oluşur?
Tez yazarken giriş ve sonuç bölümleri hariç en az bir yada iki ana başlığın yer aldığı bölümlerin oluşturulması gerekir. Tez planı oluştururken ilgili tez bölümlerinin önceden belirlenmiş olması tezin daha kısa sürede yazılmasına yardımcı olur. Tezin kısa sürede bitirilmesi için disiplinli bir çalışma oluşturulması gerekir. Bunun için tez yazımına başlamadan önce geçici bir tez planın hazırlanması önerilir.
Her Bölümde Bitirme Tezi Var Mı?
Lisansüstü eğitim gören öğrencilerin yazdığı bitirme tezleri, kendi uzmanlık alanlarının ispat edilmesi amacı taşır. Özellikle ön lisans programlarında bölümlere bağlı olarak tez yazma görevi hariç staj, proje gibi farklı görevlerde yapılabilir.