Öğrencilerin, tez ödevlerinin ve projelerinin mutlaka intihal kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Diğer içerikler, kaynaklar ve metinler ile yapılan karşılaştırmalar sonucunda, hazırlanan tez çalışmasının özgünlüğü ortaya çıkartılmaktadır.
İntihal raporu sayesinde, diğer kaynaklar ve içerikler ile hazırlanan tez ve proje ödevi karşılaştırılmaktadır. Bu noktada intihal raporunun alınmasının esas amacının, başka bir eserden alıntı yapılmasının önüne geçmek olduğunu söylemek mümkündür.
Lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencileri, tez ve proje çalışmalarında intihal raporundan sonra çalışmalarını teslim etmelidirler. İntihal raporu nedir ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
İntihal Oranını Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler
Tez veya proje çalışmanızda intihal oranı yüksek olabilir. Almış olduğunuz intihal raporu sonucu yüksek ise; bu oranı düşürmek için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. İntihal oranını düşürmek için izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kullanmış olduğunuz kaynakları tez çalışmanız içerisinde doğru şekilde sıralamalısınız. Referans bölümünde yapmış olduğunu bir hatadan dolayı intihal oranı yüksek çıkabilmektedir. Alıntı olarak veya yararlanmak için kullandığınız tüm bilgi ve metinleri mutlaka kaynakça bölümünde detayları ile birlikte ve açıkça belirtmelisiniz.
- İntihal oranını düşürmek için yapılacak olan en etkili yöntemlerden birisi de tez çalışmasını hazırlayan kişinin kendi fikirlerini vurgulamasıdır.
- Tez ve proje çalışmalarında alıntı yaparken mutlaka kurallara uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Alıntı yapılmış olan bölümler, eksiksiz şekilde işaretlenmeli ve akademik kurallara uygun şekilde sunulmalıdır.
- Yeniden anlatma yöntemi, intihal raporunu düşürmeye yarayacak en etkili yöntemlerden biridir. Alıntı yapmış olduğunuz metni, kendi cümleleriniz ve fikirleriniz ile baştan ifade etmeye dikkat etmelisiniz. Bu aşamada, alıntı yaptığınız metine göre anlam bozukluğu olmaması da dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.
- İntihal raporu sonucunun, maksimum %15 oranı veya altında olması gerekmektedir. Bununla birlikte eğitim gördüğünüz üniversiteye göre kabul edilen intihal oranı da değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun için üniversiteniz ile görüşmeli ve kabul edilen intihal oranı ile ilgili daha detaylı bilgi almalısınız.
İntihal Raporu Ne Zaman Alınmalıdır?
İntihal raporu almak için, tez çalışmasının tamamen bitmiş olması ve tamamlanması gerekmektedir. Tez yazım aşaması bittikten sonra mutlaka genel bir kontrol yapılmasında yarar vardır. Gerek intihal kontrolü, gerekse yazım ve imla kontrolü açısından tezin bitmesini beklemek daha mantıklı olacaktır.
Tez sunum aşamasına geçilmeden önce intihal raporu alınmalı ve çıkan sonuca göre gerekli düzeltmelerin yapılması gerekmektedir. Öğrencilerin jüri üyeleri karşısında sunum yapmadan önce intihal raporu alması daha sağlıklı olacaktır.
İntihal Raporu Zorunlu mu?
Yükseköğretim Kurulu, tez hazırlama ve proje çalışmalarına intihal raporu alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Bunun en önemli sebebi ise; hazırlanan çalışmaların büyük bir kısmının %60’lık oranında intihal çıkmasıdır. Yüksek kopya içerik ve benzerlik çıkmasında dolayı öğrenciler, tezleri teslim etmeden önce mutlaka aldıkları intihal raporunu da sunmalıdırlar.
Benzerlik oranı oldukça yüksek çıkan tezler, jüriler tarafından kabul edilmemektedir. Öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri açısından intihal raporunun zorunlu hale getirilmesi oldukça önemlidir. Akademik dürüstlük ilkesi gereği, her tez çalışmasının özgün olması gerekmektedir. Öğrenciler tez yazma sürecinde kaynakları, kendi düşünceleri ile aktarmalı ve yaptıkları alıntıları detayları ile belirtmelidirler.
Özgün ve orijinal çalışmaların oluşturulmasını teşvik etmek için alınan bu karar, her üniversite için geçerlidir. İntihal raporu alma ve raporu yorumlama için, alanında uzman tez danışmanları ile birlikte çalışabilirsiniz. Tez tesliminden önce alacağınız intihal raporu sayesinde, gerekli düzeltmeleri daha erken dönemde yapabilirsiniz.