İki Yıllık Bölümde Tez Yazılır Mı? 2 yıllık ön lisans bölümlerinde bitirme tezi araştırma projesi ya da staj gibi uygulamalar yapılabilir. Bu tamamen üniversite ve bölüm ile alakalı bir durumdur.
Ön lisans tezi hazırlama genellikle 25 ila 30 sayfa aralığında olup ortalama en az bir iki ay içerisinde yazıyı tamamlamak mümkündür. Tez yazma sürecinde önemli olan ilk adım izin konusunu doğru şekilde seçebilmektir. Alakalı olduğu bölüm ve kapsamlı çalışma yürütebileceği konuları tercih ederse daha rahat bir test hazırlama süreci geçirir.
Ayrıca test hazırlarken konu ile ilgili diğer bitmiş teyze gözden geçirmek kaynakçaların içerisinde bulunan bilgilere göz gezdirmek yararlı olabilir. Tez yazım sürecinde diğer önemli olan husus ise araştırmanın kapsamlı şekilde yürütülmesidir. Tez konusuna uygun kapsamlı şekilde yürütülen araştırma sonucunda verilerin özgün bir şekilde yazılması gerekir.
Tez yazım öncesi yazım kuralları çerçevesinde ilgili world belgenin hazırlanması gerekir. Tez de yer alan başlık ve alt başlıkları önceden oluşturmak gerekir. Daha sonra uygun şekilde tez başlıklarını doldurmak gerekir. Hipotezi vurgulayarak ve destekleyen cümlelerin olması son derece önemlidir.
Ön Lisans Öğrencileri Tez Yazar Mı?
Ön lisans öğrencilerinin hangi üniversitede ve bölümde öğretim gördüğü ile alakalı bitirme tezlerini yazmaları söz konusudur. Bitirme tezi olmayan bölümlerde tez yazma yerine staj görevi ve araştırma projesi yer alabilir.
Ön lisans bitirme tezlerini öğretim süresi boyunca son iki yarı yıl içerisinde yazılması gerekir. Her ön lisans programında bitirme tezi olmadığından öğrencilerin bu konuyu üniversite ile görüşmesi daha uygun olur.
Tez yazmak için öncelikle konunun belirlenmesi ve konu araştırması öncesi tez örneklerine bakılması gerekir. Örnek tezlerde yer alan kaynakçadan detaylı araştırmalar yapılması gerekir. Tez yazma sürecinde her bir adım dikkatli, özgün, kapsamlı, konu ile alakalı başlık ve alt başlıklı bir belge hazırlanması gerekir.
Ön Lisans Tezi Kaç Sayfa Olmalı?
Ön lisans tezi için ideal sayfa sayısı 20 ile 30 arasındadır. Yüksek lisans tezlerinde ise bu sayı 50 ile 100 arasında değişir. Doktora tezlerinde ise 200 ila 300 sayfa tez yazımı mümkündür.
Sayfa sayısı tezin konusunun ne olduğunu ve araştırma sürecinin detaylarına bağlı olarak artış gösterebilir. Tez yazarken üniversitenin koyduğu tez yazım kurallarına uymak gerekir. Bu kurallar arasında yer alan başlık ve alt başlık seçimi, sayfa sayısı, kenar boşlukları, ön kapak, iç kapak gibi pek çok bilgi yer alır.
İlgili bu kuralları tez yazma adımına geçmeden önce world belgede oluşturmak yazım sürecinin daha doğru ve hızlı şekilde bitmesine yardımcı olur.
Tez Hangi Bölümlerden Oluşur?
Tez bölümleri üniversitesinin bölüme bağlı olarak giriş ve sonuç olmak üzere iki ayrı başlıktan ve alt başlıktan oluşması gerekir. Genel olarak tez ile ilgili bölümler aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Giriş
- Kavramsal çerçevede incelenen çalışmalar
- Yöntem bulgu ve tartışmaları içeren başlıklar
- Sonuç
- Kaynakça
- Ekler ve öz geçmiş
Kimler Tez Yazmak Zorunda?
Ön lisans, lisans ve doktora tezlerini yazmak zorunda olan kişiler lisans üstü eğitim gören kişilerdir. Bilimsel konuların yer aldığı tez yazma sürecini tamamlamak için üniversitenin koymuş olduğu kurallara uygun olacak şekilde kapsamlı bir çalışma yürütülmesi gerekir.
Tez yazarken konunun kişiye uygun seçilmesi ve araştırmanın kapsamlı şekilde ele alınması gerekir. Ne yazarken sürenin bilinçli şekilde kullanılması ve tezi göndermeden önce ilgili kaynakçanın ve tezle ilgili hipotezin yani tez cümlesinin son kez gözden geçirilmesi gerekir.
Tezi tamamladıktan sonra belirlenen süre içerisinde tez danışmanlarına yada ilgili hocalara gönderilmesi gerekir. Bu süreçte değerlendirilen tezin başarılı bulunması ile tezin savının hazırlanması süreci başlar.
Tez Yazmaya Ne Zaman Başlanır?
Yüksek lisans tezlerinde tez yazım süreci son sene iki yarıyıldır. Tez yazma süreci genel olarak değerlendirildiğinde zorlu bir süreç olarak adlandırılır. Tez yazma konusunda bilimsel veriler ışığında tez araştırması yapmak ve yazım öncesinde tez planını hazırlamak gerekir. Bütün bunları yaparken sürenin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir.
Lisansüstü eğitim gören bütün öğrencilerin tez yazması söz konusu olabilir. Tez yazımında ilgili araştırmalar yapıldıktan sonra başlıkların ve alt başlıkların oluşturulması gerekir. Hipotezin ve kaynakçanın da ilgili tez yazımının bitiminde kontrol edilmesi gerekir. Tezin intihal kontrolünün yapılması da önemli bir tez hazırlama adımıdır.